fbpx

Bihulebetennelse

Er du mye plaget med bihulebetennelse? Da er du i gode hender hos oss. Ingen i Norge har så omfattende erfaring med nese- og ansiktskirurgi som våre leger.

Dr. Bunæs har mer enn 30 års erfaring med kosmetisk og funksjonell ansiktskirurgi. Han er ledende innen neseoperasjoner, og har operert flest neser i Norge – over 20 000 så langt! 

Sliter du også med kronisk bihulebetennelse, kan du være trygg på at legene hos Bærum Plastikkirurgi foreslår den rette behandlingen. 

I dag opereres kronisk bihulebetennelse med en metode som kalles FESS (Functional Endoscopic Sinus Surgery). Dr. Bunæs var den første i Norge som begynte med denne behandlingen og har holdt flere kurs for ØNH-leger i Norge etter at han startet sin egen klinikk i 1986. 

Les mer om Dr. Jarl Bunæs her

Hvem kan få behandling hos oss?

Dersom du er plaget med tilbakevendende eller kronisk bihulebetennelse, kan vi hjelpe deg. Den vanligste årsaken til denne sykdommen er nesepolypper (nesepolypose). 

Dette er slimhinneutvekster fra bihulene som blokkerer de små inngangene, og som igjen fører til infeksjon. Ved polypose er operasjon som regel alltid nødvendig. Operasjonen går ut på å fjerne polypper samt forstørre åpningene inn til bihulene. 

Tett nese og symptomer på bihulebetennelse kan også komme av skjev neseskillevegg. 

Har du varige problemer med bihulebetennelse? Da bør du ta kontakt med oss for en konsultasjon.

Hva er bihulebetennelse?

Bihulene er små luftfylte rom med åpninger til nesen. Vi har bihuler i kinnene, ved siden av øynene (her starter som regel polyppene), i pannen og lengst inn i nesen foran hypofysen.  Den medisinske termen på bihulebetennelse er rhinosinusitis. En bihulebetennelse oppstår ofte etter man har vært forkjølet eller hatt influensa.

Symptomene kan normalt bedres uten antibiotika ved hjelp av slimhinneavsvellende nesespray og ved å skylle nesen med saltvann. Slimhinneavsvellende nesespray bør imidlertid ikke brukes i mer enn en uke om gangen. 

Akutt bihulebetennelse går ofte over etter én til to uker. Det er flest kvinner som får bihulebetennelse, og symptomene oppstår ofte i vintersesongen. 

Varer problemet derimot lengre enn én til to uker, kan det hende at problemet skyldes en bakteriell infeksjon. Da må man som regel få behandling med antibiotika. Dersom betennelsen varer i lengre enn tre måneder, kalles den en kronisk bihulebetennelse. 

Symptomer på akutt bihulebetennelse 

Her er noen av de vanligste symptomene på akutt bihulebetennelse: 

 • Smerter rundt øynene, i pannen, kjeven eller i kinnene
 • Trykk
 • Tett nese
 • Feber
 • Nedsatt allmenntilstand 
 • Hodepine
 • Tap av luktesans

Tette bihuler og infeksjon fører til smerter i pannen, overkjeven, tennene, kinnene eller rundt øynene. Du kan også kjenne et trykk over øynene eller ved siden av nesen. En bihulebetennelse kan kjennes litt som tannpine.

Hodepine er også vanlig. Alle disse smertene blir gjerne verre om du bøyer deg fremover. Feber er ikke det vanligste symptomet, men noen får dette også.  

Alvorlige tilfeller

I sjeldne tilfeller av en bihulebetennelse kan man få alvorlige problemer med hjerne og øyne. Ved disse alvorlige tilfellene må du kontakte lege umiddelbart. 

Dette gjelder symptomer som: 

 • Svært sterk hodepine eller stiv nakke
 • Lysskyhet
 • Dobbeltsyn
 • Hevelse rundt øyne
 • Høy feber
 • Følelse av å være forvirret eller uvanlig døsig

Når er det nødvendig å operere?

Bihuleoperasjon kan være nødvendig dersom du rammes av tilbakevendende akutt bihulebetennelse eller kronisk bihulebetennelse som følge av blokkeringer i åpningene til nesen. Dette gjelder for eksempel hvis du har prøvd andre behandlinger uten virkning.

Vanligvis brukes smertestillende for å lindre plagene av en bihulebetennelse, men noen ganger brukes også kortison for å få hevelsen og betennelsen ned. Før brukte man ofte antibiotika, men dette fungerer ikke mot virus, og virus er den mest vanlige årsaken til at man får sykdommen.

Ved polypose er operasjon som regel alltid nødvendig. Poenget er da å fjerne polyppene som blokkerer åpningene. Astma er i slekt med polypose og forekommer ofte samtidig. Når bihulene ikke har det bra, blir astmaen verre. 

Vanlige symptomer på polypper er tett nese, smerter i ansiktet, hyppig eller kronisk bihulebetennelse, hodepine, konsentrasjonsvansker og nedsatt eller tapt luktesans. 

Les også: Neseoperasjon

Slik foregår operasjonen

Operasjonen går ut på å fjerne polypper samt å forstørre åpningen inn til bihulene. Inngrepet tar som regel en halv time til en time, og gjøres vanligvis med sedasjon og lokal bedøvelse. Vi opererer i dag ved hjelp av endoskopi gjennom neseborene og overvåker inngrepet via en TV-monitor.

Vi fjerner roten til polyppen ved underliggende ben, og får slik en større åpning til bihulene. Når åpningene inn til nesen er større, er det mindre sannsynlig at slimhinnene blir betent igjen. Uten polyppene vil ikke åpningene lenger blokkeres fullstendig. Hvis allikevel virus eller bakterier finner veien inn dit, vil de lettere finne veien ut igjen.

Bestill konsultasjon


Ofte stilte spørsmål og svar om bihulebetennelse

Hvorfor har jeg polypper i nesen?

Vi vet ikke hvorfor noen utvikler polypper, men det antas at årsaken kan være stadig betennelse eller irritasjon i slimhinnen. Barn med cystisk fibrose er de eneste barn som får polypose. Ellers opptrer tilstanden i voksen alder, og er ofte arvelig eller med såkalt familiær disposisjon.

Bør jeg opereres?

Dersom du er plaget med stadig tilbakevendende eller kronisk bihulebetennelse, bør du komme til konsultasjon. Ved bihulekirurgi fjerner vi roten til polyppene i nesen og bihulene og utvider åpningen til bihulene.

Kan jeg la være å operere?

Ved noen tilfeller behandles polypper med medisiner som kortisonspray. I andre tilfeller blir plagene verre fordi polyppene vokser, og da kan det være nødvendig å fjerne dem kirurgisk.  

Blir jeg frisk?

Ved å fjerne blokkeringer i åpningen mellom nesen og bihulene, kan man redusere de relaterte plagene eller fjerne de helt. Noen ganger vokser polyppene ut igjen slik at det blir nødvendig med en ny operasjon etter en tid. 

Finnes det komplikasjoner?

En endoskopisk bihuleoperasjon gir som regel svært gode resultater. I enkelte tilfeller kan polyppene komme tilbake, og det er viktig å komme til regelmessige kontroller. Tilbakefall kan i mange tilfeller kureres med en kortisoninjeksjon. 

Hva må jeg passe på etter operasjonen?

Pasienten må gå med tamponger i nesen i to dager etter inngrepet. Etter 14 dager er pasienten som regel i fin form og kan gjenoppta fysisk trening. For enkelte kan nesespray med kortison være bra etter inngrepet. 

Hva koster det?

Alle mennesker har ulike bihuler, og det er vanskelig å sette en pris på bihulekirurgi. Under konsultasjonen vil kirurgen informere deg om hva operasjonen vil koste. Dersom konsultasjonen fører til behandling hos oss, blir den trukket fra prisen. 

Se estimert prisliste her.

Få en konsultasjon med oss

Bestill konsultasjon
Bihulebetennelse
Bihulekirurgi
Fra 17 800,-
Konsultasjon: Øre, Nese og Hals
980,-

Fra den 1 januar 2021 opphevet regjeringen unntaket i merverdiloven for medisinske behandlinger som ikke er helsehjelp.
Alle våre priser er eksklusiv mva., og dette vil komme i tillegg.

Nese og Bihuler

Neseoperasjon

Dr. Bunæs er en av Norges mest erfarne eksperter på funksjonelle og kosmetiske neseoperasjoner, og har operert flest neser i landet – 20 000 hittil.

Snorkeoperasjon

Plages du av snorking, eller har snorkingen din blitt et problem for sengepartneren? Vi tilbyr flere varianter av snorkeoperasjon og -behandlinger.

Kontakt oss