fbpx
Bihulebetennelse
Er du mye plaget av bihulebetennelse? Da er du i gode hender hos oss. Ingen i Norge har så omfattende erfaring med nese- og ansiktskirurgi som våre leger.

Dr. Bunæs har mer enn 30 års erfaring med kosmetisk og funksjonell ansiktskirurgi. Han er ledende innen neseoperasjoner, og har operert flest neser i Norge – over 20 000 så langt! Sliter du også med kronisk bihulebetennelse, kan du være trygg på at legene hos Bærum Plastikkirurgi foreslår den rette behandlingen. 

I dag opereres kronisk bihulebetennelse med en metode som kalles FESS (Functional Endoscopic Sinus Surgery). Dr. Bunæs var den første i Norge som begynte med denne behandlingen og har holdt flere kurs for ØNH-leger i Norge etter at han startet sin egen klinikk i 1986.

Hvem kan få behandling hos oss?

Dersom du er plaget med tilbakevendende eller kronisk bihulebetennelse, kan vi hjelpe deg. Den vanligste årsaken til denne sykdommen er nesepolypper (nesepolypose). Dette er slimhinneutvekster fra bihulene som blokkerer de små inngangene, og som igjen fører til infeksjon. Ved polypose er operasjon som regel alltid nødvendig. Operasjonen går ut på å fjerne polypper samt forstørre åpningene inn til bihulene.

Har du varige problemer med dette? Da bør du ta kontakt med oss for en konsultasjon.

Hva er bihulebetennelse?

Bihulene er små luftfylte rom med åpninger til nesen. Vi har bihuler i kinnene, ved siden av øynene (her starter som regel polyppene), i pannen og lengst inn i nesen foran hypofysen .  Den medisinske termen på bihulebetennelse er rhinosinusitis

I nesen har vi fullt av bakterier som i utgangspunktet lever i skjønn harmoni. Etter en virusforkjølelse kan denne harmonien opphøre, og enkelte bakterier kan øke i mengde og gi infeksjon. Slimet blir farget og vi får ofte smerter i kinn og eller panne. I tillegg kan luktesansen forsvinne. 

Dette kan normalt bedres uten antibiotika ved hjelp av av nesespray og saltvannsskyllinger. Varer problemet derimot lenger enn en uke, må man som regel ty til en antibiotikakur.

Fortsetter sykdommen kan den gå over i en kronisk form.

Symptomer ved bihulebetennelse.

Vanlige symptomer:

 • Smerter
 • Trykk
 • Tett nese
 • Feber
 • Dårlig form
 • Hodepine
 • Tap av luktesans

Tette bihuler og infeksjon fører til smerter i pannen, overkjeven, tennene, kinnene eller rundt øynene. Du kan også kjenne et trykk over øynene eller ved siden av nesen. Det kan kjennes litt som tannpine. 

Hodepine er også vanlig. Alle disse smertene blir gjerne verre om du bøyer deg fremover. Feber er ikke det vanligste symptomet, men noen får dette også.  

Alvorlige tilfeller

En sjelden gang kan man få alvorlige problemer med hjerne og øyne. Ved disse alvorlige tilfellene må du kontakte lege umiddelbart. 

Dette gjelder symptomer som: 

 • Svært sterk hodepine eller stiv nakke
 • Lysskyhet
 • Dobbeltsyn
 • Hevelse rundt øyne
 • Høy feber
 • Følelse av å være forvirret eller uvanlig døsig

Hvorfor blir bihulebetennelsen kronisk?

Årsaken til kronisk bihulebetennelse er som regel nesepolypper (nesepolypose). Et viktig unntak er ensidig betennelse i kjevebihulen som følge av tannrotinfeksjon. 

Nesepolypper er små, polypøse utvekster fra bihuleslimhinnen. Disse blokkerer forbindelsen fra nese til bihulen, noe som kan fører til økt bakterievekst og infeksjon. Dessverre har ikke forskning funnet noen svar på hvorfor vi får polypper. 

Bihulebetennelse kommer som regel etter en forkjølelse eller i allergiperioder. Røykere er mer utsatt.

Utvikler seg ulikt

Nesen og bihulene ser forskjellig ut hos alle mennesker. Hos nyfødte ser vi bare en antydning til bihuler, men gjennom oppveksten vokser og utvikler de seg. I voksen alder kan mennesker ha store bihuler, små bihuler og ulik størrelse på bihulene på høyre og venstre side. Enkelte mangler også noen av bihulene. 

Dersom du har symptomer på bihulebetennelse eller stadig er plaget, er det viktig at du kommer til konsultasjon slik at du får stilt rett diagnose. Dette gjør vi gjennom endoskopiske undersøkelser eller ved hjelp av CT. Da finner vi ut om det er aktuelt med en operasjon.

Bestill konsultasjon

Hvorfor har vi bihuler?

Bihulene er hulrom i ansiktsskjelettet hos mennesker med åpninger til nesen. De er kledt med slimhinner, akkurat som nesen. Mens det er fullt av bakterier i nesen, er bihulene sterile. 
Faktisk vet ikke eksperter nøyaktig hvorfor hvorfor vi har dem. Noen mener de gjør luften vi puster inn fuktig. Disse hulrommene fungerer i samspill med stemmebånd og andre områder, og er veldig viktige for at stemmen vår skal få sin klang og styrke. I tillegg gjør de den totale vekten av hodets knokler mindre.

Når er det nødvendig å operere?

Bihuleoperasjon kan være nødvendig dersom du rammes av tilbakevendende eller kronisk bihulebetennelse som følge av blokkeringer i åpningene til nesen. Dette gjelder for eksempel hvis du har prøvd andre behandlinger uten virkning. 

Vanligvis brukes smertestillende for å lindre plagene, men noen ganger brukes også kortison for å få hevelsen og betennelsen ned. Før brukte man ofte antibiotika, men dette fungerer ikke mot virus, og virus er den mest vanlige årsaken til at man får sykdommen.

Ved polypose er operasjon som regel alltid nødvendig. Poenget er da å fjerne polyppene som blokkerer åpningene.  Astma er i slekt med polypose og forekommer ofte samtidig. Når bihulene ikke har det bra, blir astmaen verre. 

Vanlige symptomer på polypper er tett nese, smerter i ansiktet, hyppig eller kronisk bihulebetennelse, hodepine, konsentrasjonsvansker og nedsatt eller tapt luktesans. 
Les også: Neseoperasjon

Slik foregår operasjonen

Operasjonen går ut på å fjerne polypper samt å forstørre åpningen inn til bihulene. Inngrepet tar som regel en halv time til en time, og gjøres vanligvis med sedasjon og lokal bedøvelse. Vi opererer i dag ved hjelp av endoskopi gjennom neseborene og overvåker inngrepet via en TV-monitor.

Vi fjerner roten til polyppen ved underliggende ben, og får slik en større åpning til bihulene. Når åpningene inn til nesen er større, er det mindre sannsynlig at slimhinnene blir betent igjen. Uten polyppene vil ikke åpningene lenger blokkeres fullstendig. Hvis allikevel virus eller bakterier finner veien inn dit, vil de lettere finne veien ut igjen.

Du er i trygge hender hele veien

Vi forstår godt at du kan være spent eller nervøs på forhånd. Det er helt vanlig, og noe vi er godt vant med. Hos oss får du all den informasjonen du trenger hele veien fra konsultasjon til etterbehandling. Du kan spørre oss om alt du måtte lure på – her er ingen spørsmål for små eller store.

Under konsultasjonen finner vi ut om det er behov for operasjon, og vi snakker om hvordan et inngrep kan berike ditt liv. Vi forteller nøye hva som skal skje, og gir deg informasjon om hva du må tenke på i ukene før operasjonen. 

På selve dagen møter du oss i klinikken. Vi forteller om inngrepet, om bedøvelsen og svarer på dine spørsmål. Etter vi er ferdige kan du slappe av på klinikken til du føler deg klar til å dra hjem. 

Bærum Plastikkirurgi er stolte av å ha et av landets beste oppfølgingsprogrammer. Hos oss får du nøye oppfølging i etterkant, og kan spørre om alt du lurer på. Hyppige kontroller sikrer også et optimalt resultat. Du kan alltid nå oss dersom det skulle være noe. 

Bestill konsultasjon


Ofte stilte spørsmål og svar om bihulebetennelse

Hvorfor har jeg polypper i nesen?

Vi vet ikke hvorfor noen utvikler polypper, men det antas at årsaken kan være stadig betennelse eller irritasjon i slimhinnen. Barn med cystisk fibrose er de eneste barn som får polypose. Ellers opptrer tilstanden i voksen alder, og er ofte arvelig eller med såkalt familiær disposisjon.

Bør jeg opereres?

Dersom du er plaget med stadig tilbakevendende eller kronisk bihulebetennelse, bør du komme til konsultasjon. Ved bihulekirurgi fjerner vi roten til polyppene i nesen og bihulene og utvider åpningen til bihulene.

Kan jeg la være å operere?

Ved noen tilfeller behandles polypper med medisiner som kortisonspray. I andre tilfeller blir plagene verre fordi polyppene vokser, og da kan det være nødvendig å fjerne dem kirurgisk.  

Blir jeg frisk?

Ved å fjerne blokkeringer i åpningen mellom nesen og bihulene, kan man redusere de relaterte plagene eller fjerne de helt. Noen ganger vokser polyppene ut igjen slik at det blir nødvendig med en ny operasjon etter en tid. 

Finnes det komplikasjoner?

En endoskopisk bihuleoperasjon gir som regel svært gode resultater. I enkelte tilfeller kan polyppene komme tilbake, og det er viktig å komme til regelmessige kontroller. Tilbakefall kan i mange tilfeller kureres med en kortisoninjeksjon. 

Hva må jeg passe på etter operasjonen?

Pasienten må gå med tamponger i nesen i to dager etter inngrepet. Etter 14 dager er pasienten som regel i fin form og kan gjenoppta fysisk trening. For enkelte kan nesespray med kortison være bra etter inngrepet. 

Hva koster det?

Alle mennesker har ulike bihuler, og det er vanskelig å sette en pris på bihulekirurgi. Under konsultasjonen vil kirurgen informere deg om hva operasjonen vil koste. Dersom konsultasjonen fører til behandling hos oss, blir den trukket fra prisen. 

Se estimert prisliste her.

Få en konsultasjon med oss

Bestill konsultasjon
Bihulebetennelse
Bihulekirurgi
Fra 17 800,-
Konsultasjon: Øre, Nese og Hals
980,-

Fra den 1 januar 2021 opphevet regjeringen unntaket i merverdiloven for medisinske behandlinger som ikke er helsehjelp.
Alle våre priser er eksklusiv mva., og dette vil komme i tillegg.

Nese og Bihuler

Neseoperasjon

Dr. Bunæs er en av Norges mest erfarne eksperter på funksjonelle og kosmetiske neseoperasjoner, og har operert flest neser i landet – 20 000 hittil.

Snorkeoperasjon

Plages du av snorking, eller har snorkingen din blitt et problem for sengepartneren? Vi tilbyr flere varianter av snorkeoperasjon og -behandlinger.

Kontakt oss