fbpx
Bihulebetennelse
Er du mye plaget av bihulebetennelse? Da er du i gode hender hos oss. Ingen i Norge har så omfattende erfaring med nese- og ansiktskirurgi som våre leger.

Dr. Bunæs har mer enn 30 års erfaring med kosmetisk og funksjonell ansiktskirurgi. Han er ledende innen neseoperasjoner, og har operert flest neser i Norge – over 20 000 så langt! Sliter du også med kronisk bihulebetennelse, kan du være trygg på at legene hos Bærum Plastikkirurgi foreslår den rette behandlingen. 

Dr. Bunæs innførte endoskopisk bihulekirurgi til Norge, og siden 1987 har han holdt 6 kurs for ØNH-leger som er interessert i denne type behandling.

Hvorfor er noen plaget av bihulebetennelse?

Årsaken til kronisk bihulebetennelse er som regel nesepolypper (nesepolypose). Et viktig unntak er ensidig betennelse i kjevebihulen som følge av tannrotinfeksjon. 

Nesepolypper er små, polypøse utvekster fra bihuleslimhinnen. Disse blokkerer fobindelsen fra nese til bihulen, noe som kan fører til økt bakterievekst og infeksjon, ofte kronisk. Dessverre har ikke forskning funnet noen svar på hvorfor vi har polypper. 

Bihulebetennelse kommer som regel etter en forkjølelse eller i allergiperioder. Røykere er mer utsatt.

Utvikler seg ulikt

Nesen og bihulene ser forskjellig ut hos alle mennesker. Hos nyfødte ser vi bare en antydning til bihuler, men gjennom oppveksten vokser og utvikler de seg. I voksen alder kan mennesker ha store bihuler, små bihuler og ulik størrelse på bihulene på høyre og venstre side. Enkelte mangler også noen av bihulene. 

Dersom du har symptomer på bihulebetennelse eller stadig er plaget, er det viktig at du kommer til konsultasjon slik at du får stilt rett diagnose. Dette gjør vi gjennom små endoskoper eller ved hjelp av CT.

Hvorfor har vi bihuler?

Bihulene er hulrom i ansiktsskjelettet hos mennesker med åpninger til nesen. De er kledt med slimhinner akkurat som nesen. Mens det er fullt av bakterier i nesen, er bihulene sterile. Bihulene er plassert i kinnene, i pannen og ved neseroten. 

Bihulene fungerer som forlengede hulrom for nesen, og er laget slik at de beskytter øynene og hjernen mot traumer. 

Når er det nødvendig å operere?

Bihuleoperasjon kan være nødvendig dersom du rammes av tilbakevendende eller kronisk bihulebetennelse som følge av blokkeringer i åpningene til nesen. Ved polypose er operasjon som regel alltid nødvendig. Astma er i slekt med polypose og forekommer ofte samtidig. Flere blir behandlet kun med kortisonspray.

Vanlige symptomer på polypper er tett nese, smerter i ansiktet, hyppig eller kronisk bihulebetennelse, hodepine, konsentrasjonsvansker og nedsatt eller tapt luktesans. 

Les også: Neseoperasjon

Slik foregår operasjonen

Operasjonen går ut på å fjerne polypper samt å forstørre åpningen inn til bihulene. Inngrepet tar som regel en halv time til en time, og gjøres vanligvis med sedasjon og lokal bedøvelse. Vi opererer i dag ved hjelp av endoskopi gjennom neseborene og overvåker inngrepet via monitor.

Vi fjerner roten til polyppen med underliggende ben, og får slik en større åpning til bihulene.

Bestill konsultasjon


Spørsmål og svar om bihulebetennelse

Hvorfor har jeg polypper i nesen?

Vi vet ikke hvorfor noen utvikler polypper, men det antas at årsaken kan være stadig betennelse eller irritasjon i slimhinnen. Barn med cystisk fibrose er de eneste barn som får polypose. Ellers opptrer tilstanden i voksen alder, og er ofte arvelig eller med såkalt familiær disposisjon.

Bør jeg opereres?

Dersom du er plaget med stadig tilbakevendende eller kronisk bihulebetennelse, bør du komme til konsultasjon. Ved bihulekirurgi fjerner vi roten til polyppene i nesen og bihulene og utvider åpningen til bihulene.

Kan jeg la være å operere?

Ved noen tilfeller behandles polypper med medisiner som kortisonspray. I andre tilfeller blir plagene verre fordi polyppene vokser, og da kan det være nødvendig å fjerne dem kirurgisk.  

Blir jeg frisk?

Ved å fjerne blokkeringer i åpningen mellom nesen og bihulene, kan man redusere de relaterte plagene eller fjerne de helt. Noen ganger vokser polyppene ut igjen slik at det blir nødvendig med en ny operasjon etter en tid. 

Finnes det komplikasjoner?

En endoskopisk bihuleoperasjon gir som regel svært gode resultater. I enkelte tilfeller kan polyppene komme tilbake, og det er viktig å komme til regelmessige kontroller. Tilbakefall kan i mange tilfeller kureres med en kortisoninjeksjon. 

Hva må jeg passe på etter operasjonen?

Pasienten må gå med tamponger i nesen i to dager etter inngrepet. Etter 14 dager er pasienten som regel i fin form og kan gjenoppta fysisk trening. For enkelte kan nesespray med kortison være bra etter inngrepet. 

Hva koster det?

Alle mennesker har ulike bihuler, og det er vanskelig å sette en pris på bihulekirurgi. Under konsultasjonen vil kirurgen informere deg om hva operasjonen vil koste. Dersom konsultasjonen fører til behandling hos oss, blir den trukket fra prisen. Se estimert prisliste her.

Få en konsultasjon med oss

Bestill konsultasjon
Bihulebetennelse
Bihulekirurgi
Fra 17 800,-
Konsultasjon: Øre, Nese og Hals
980,-

Fra den 1 januar 2021 opphevet regjeringen unntaket i merverdiloven for medisinske behandlinger som ikke er helsehjelp.
Alle våre priser er eksklusiv mva., og dette vil komme i tillegg.

Nese og Bihuler

Neseoperasjon

Dr. Bunæs er en av Norges mest erfarne eksperter på funksjonelle og kosmetiske neseoperasjoner, og har operert flest neser i landet – 20 000 hittil.

Snorkeoperasjon

Plages du av snorking, eller har snorkingen din blitt et problem for sengepartneren? Vi tilbyr flere varianter av snorkeoperasjon og -behandlinger.

Kontakt oss