fbpx

Snorkeoperasjon

Plages du av snorking, eller har snorkingen din blitt et problem for sengepartneren? Vi tilbyr flere varianter av snorkeoperasjon og -behandlinger.

Du er ikke alene om å snorke. I Norge antas det at litt over halvparten av befolkningen snorker når de sover. For noen blir snorkingen et problem som går utover søvnkvaliteten og/eller helsen. 

Dersom du trenger en snorkeoperasjon er du i gode hender hos Bærum Plastikkirurgi. Våre leger har lang erfaring med disse inngrepene.

Forskjell på sosial snorking og søvnapné

Vi skiller mellom det vi kaller sosial snorking og søvnapné. Sosial snorking er når snorkingen din blir så høylytt at det forstyrrer sengepartner, og kanskje også din egen nattesøvn. 

Årsaken til snorkingen skyldes ofte at det er for kort avstand mellom drøvel og bakre svelgvegg. Vibrasjoner fra bløtvevet i drøvelen gir lyd – i enkelte tilfeller, mye lyd. Tett nese forverrer det hele. 

Obstruktivt søvnapnésyndrom (OSAS), eller snorkesyke, er en alvorlig form for snorking som ledsages av pustestopp under søvn. Tilstanden opptrer hos de med stor tunge og gjerne underbitt. 

Her faller tungen bakover og stopper lufttilførselen til lungene. Dette fører til at du sover dårlig, blir uopplagt og trøtt på dagtid, har vondt i hodet og får nedsatt konsentrasjonsevne.

Søvnapné må utelukkes 

Er det mistanke om søvnapné må du utredes ved hjelp av søvnregistrering på sykehus. Dersom du lider av søvnapné skal du ikke opereres hos oss. 

Behandlingen kan være en bittskinne eller en maske (CPAP). Søvnapné kan føre til økt risiko for hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk og hjerneslag. 

Snorkeoperasjon

Du kan operere deg ved vår klinikk hvis:

  • Du er generelt frisk
  • Ikke er plaget av å være spesielt trøtt på dagen
  • Din partner sier at du snorker i alle stillinger
  • Konsultasjonen tilsier ikke at du har søvnapné 

Behandling for sosial snorking

Snorking kan skyldes alle anatomiske forhold som gir liten åpning mellom nese og svelg, dvs. kort avstand mellom drøvel og bakre svelgvegg. Store mandler kan forverre tilstanden, det samme kan tett nese som skyldes skjev skillevegg eller polypper (nesepolypose).

Les mer: Neseoperasjon

Sosiale snorkere opplever vanligvis god effekt av en operasjon som øker avstanden mellom drøvel og svelg. Hele 80% av våre pasienter som behandles for snorking blir betydelig bedre. 

Snorkeoperasjon med radiobølger

Operasjonen går ut på å stramme den bløte ganen og drøvelen med radiobølger. Dette er et relativt enkelt inngrep, hvor vi stikker en spesiell gaffel i den bløte ganen. Behandlingen fører til arrdannelse som forkorter den bløte ganen, slik at avstanden til bakre svelg blir lenger. Dermed gir ikke drøvelen lyd. Inngrepet gjøres i lokalbedøvelse og sedasjon.  

Behandlingen kan oppleves som litt ubehagelig, siden vi opererer bak i svelget. Dette kan føre til en del brekninger. Etter en radiobølgebehandling er det ingen komplikasjoner, bortsett fra litt ubehag i halsen de første dagene. Virkningen kan først merkes etter seks uker. 

Snorkeoperasjon med laser

Den andre operasjonen heter UPP (Uvelo Palato Plastikk), og går også ut på å stramme opp ganen. Denne behandlingen passer best til mer uttalte tilfeller og gir i større grad et godt resultat. Inngrepet gjøres med CO2-laser i sedasjon og med lokalbedøvelse. 

Ved en UPP-operasjon har du ganske sterke smerter de første dagene som krever smertestillende tabletter. Smertene avtar etter en ukes tid. 

Hva kan du gjøre selv?

Snorking skyldes noen ganger overvekt, og det kan hjelpe med en vektreduksjon hvis du har høy BMI. Du kan selv regne ut BMI her

Det kan også hjelpe å sove på siden i stedet for på ryggen. Et godt, gammelt kjerringråd er å sy en tennisball inn i ryggen på pysjamasen. På den måten blir det ubehagelig å sove på ryggen.

Behandling for søvnapné

konsultasjon om neseoperasjon for snorking

Behandling for søvnapné

Søvnapné er en annen tilstand som kan forårsake snorking. I Norge antas det at cirka 1 av 6 voksne personer lider av denne tilstanden. Ved søvnapné blir passasjen til luftrøret blokkert, og det blir så trangt i svelget at man kan slutte å puste i noen sekunder.

Dette er en mer alvorlig tilstand som skal utredes på sykehus. Milde tilfeller behandles gjerne med en bittskinne som fører underkjeven frem, mens alvorlige tilfeller behandles med en ansiktsmaske som kalles CPAP. 

CPAP-masken kobles til en maskin som følger med på pustfrekvensen og lager en kontinuerlig strøm av luft. Trykket er stort nok til å sørge for at pasienten har frie luftveier hele natten. 

Bestill konsultasjon hos Bærum Plastikkirurgi

du vurderer en snorkeoperasjon eller ønsker mer informasjon om behandlingen, så ta kontakt med oss for en uforpliktende konsultasjon. 

Våre leger har lang erfaring med slike operasjoner, og vi er svært opptatt av at du som pasient skal føle deg godt ivaretatt. Hos oss kan du være sikker på at du er i trygge hender.


Ofte stilte spørsmål og svar om snorkeoperasjon

Bør jeg opereres for snorking?

Lider du av alvorlig snorking må du først utredes for søvnapné på sykehus. Snorkeoperasjon er et alternativ for deg som ikke lider av søvnapné, og hvor andre former for behandlinger ikke gir ønsket effekt. Da kan en operasjon hos Bærum Plastikkirurgi gi betydelig bedring. 

Er det noen komplikasjoner?

Blødning kan forekomme i svært få tilfeller. Dersom dette inntreffer må du ta kontakt med oss eller nærmeste sykehus. 

Hva må jeg passe på etter operasjonen?

Etter operasjonen skal du holde deg i ro, og de fleste sykemelder seg i en periode. Etter 14 dager kan du begynne med forsiktig trening. 

Vil operasjonen hjelpe?

Hele 80% av våre pasienter som behandles for snorking blir betydelig bedre. Du må imidlertid utredes for andre tilstander før det er aktuelt med en snorkeoperasjon. Har du for eksempel skjev skillevegg i nesen, må dette korrigeres først.

Hva koster det?

Hva behandlingen koster avhenger av behandlingen som kreves i ditt individuelle tilfelle. Vi kan derfor ikke vite hva det vil koste før du har vært på konsultasjon av vår øre, nese hals-spesialist. 

Dersom konsultasjonen fører til behandling hos Bærum Plastikkirurgi, vil denne bli trukket fra prisen på behandlingen. Se estimert prisliste her.

Få en konsultasjon med oss

Bestill konsultasjon
Snorkeoperasjon
UPP: Laserbehandling av snorking
Fra 22 800,-
Radiobølgebehandling av snorking
Fra 15 000,-
Conchotomi
Fra 8 600,-
Konsultasjon: Øre, Nese og Hals
980,-

Fra den 1 januar 2021 opphevet regjeringen unntaket i merverdiloven for medisinske behandlinger som ikke er helsehjelp.
Alle våre priser er eksklusiv mva., og dette vil komme i tillegg.

Nese og Bihuler

Nese­operasjon

Dr. Bunæs er en av Norges mest erfarne eksperter på funksjonelle og kosmetiske neseoperasjoner, og har operert flest neser i landet – 20 000 hittil.

Bihulebetennelse

Er du mye plaget med bihulebetennelse? Da er du i gode hender hos oss. Ingen i Norge har så omfattende erfaring med nese- og ansiktskirurgi som våre leger.

Kontakt oss