Brystreduksjon

Logo ikon

Dersom du er plaget av store og tunge bryster kan brystreduksjon være en god løsning. Tunge bryster kan føre til fysiske plager som nakke og skuldersmerter, og kan gjøre fysisk aktivitet tyngre. Våre kirurger har lang erfaring med brystreduserende operasjoner.

Vi hjelper deg gjerne hos Christiania klinikken. Ta kontakt med klinikken i dag!

Lege undersøker bryst av kvinne.
Bakgrunn Prikker
Portrett Øyvind Borch Bugge

Våre anerkjente leger

Hos Christiania klinikken møter du noen av Norges fremste plastiske kirurger: Dr. Håvar Løseth og Dr. Øyvind Borch Bugge.

Samlet har legene hos Christiania klinikken Norges lengste og bredeste erfaring innen plastikkirurgi for alle områder av kroppen. Vi bruker avanserte og moderne metoder som fører til et finere og mer naturlig resultat.

Du kan føle deg trygg på at resultatet blir best mulig hos Christiania klinikken.

Dette er en brystreduksjon

Brystreduksjon er en form for plastisk kirurgi, hvor overflødig fett fjernes, og man kan korrigere brystenes form og utseende. Brystreduserende inngrep gjøres på både kvinner og menn.

Brystløft gir bedre formede, høyere plasserte og mer ungdommelige bryster. Brystvev, fett og overflødig hud kan fjernes slik at brystene strammes opp og blir lettere.

Brystvorten plasseres ofte høyere enn utgangspunktet og det brunpigmenterte området rundt vorten kan forminskes hvis du ønsker det.

Hvem passer brystreduksjon for?

Det er flere årsaker til at kvinner ønsker mindre bryster og vakrere fasong. Tunge og store bryster kan gi nakke- og skuldersmerter, hudirritasjon under brystene og plagsomme søkk etter BH-stroppen. Store bryster kan også gjøre at det blir tyngre å trene. Dersom man har store bryst som gir helseplager, kan en brystreduksjon gjøre at du får mindre plager.

Hos menn kan brystreduksjon være aktuelt dersom de er plaget av såkalte «mannepupper». Menn som har gjennomgått store vekttap kan ende opp med overflødig løs hud rundt brystpartiet og bakover mot ryggen. Fettsuging alene er ikke alltid tilstrekkelig, og da kan en reduksjon av bryster være aktuelt.

Alle friske og fullt utviklede kvinner og menn som har behov kan få gjennomført brystløft og/eller brystreduserende operasjon hos oss. Vi tilbyr ikke behandling til pasienter under 18 år.

Hvem bør ikke opereres?

Pasienter som bruker medikamenter som virker inn på blodets levringsevne må rådføre seg med lege før en operasjon. Dette gjelder også medikamenter som inneholder acetylsalisylsyre, betennelsesdempende midler, samt E-vitaminer i store doser og enkelte naturpreparater.

Operasjonen utføres ikke når du er forkjølet med fuktig hoste eller har annen infeksjon. Du må ikke ha betennelse eller sår hud på brystet. Vi opererer ikke pasienter som er i psykisk ubalanse, misbruker alkohol eller medikamenter eller har spiseforstyrrelser.

Pasienter som har hatt spiseforstyrrelse må fremlegge erklæring fra behandlende psykolog eller lege om at dette er tilbakelagt, og at det ikke er til hinder for å gjennomgå brystløft.

Gravide og ammende

Vi utfører ikke brystoperasjoner på gravide. Amming må være avsluttet minst 6 måneder før en brystoperasjon.

Operasjonen kan påvirke din mulighet til å amme. Dersom du antar at du vil få behov for å amme etter operasjonen, må du opplyse legen om dette. Skal du ha barn i nær fremtid? Hvis du ikke har de aller største plagene, kan det være lurt å vente til etter du har fått barn med å gjøre inngrepet.

Mammografi

Dersom du er en kvinner over 40 år, er det anbefalt å ta en mammografi før brystreduksjon gjennomføres. Undersøkelsen bør ikke være eldre enn 6 måneder når du kommer til operasjon hos oss.

Holder hand med en som ligger i operasjonsseng

Brystforstørrelse

En kombinasjon av brystløft og brystforstørrelse er også vanlig. Dette gjelder spesielt kvinner som har relativt små, tomme og hengende bryster, og som ønsker et større volum. I slike tilfeller legges proteser inn for å øke brystenes volum og gi bedre fasong på brystene.

Hos Christiania klinikken kan du både få lagt inn proteser, fjerne proteser og skifte ut gamle. Vi benytter avanserte teknikker og moderne metoder som sikrer en mest mulig skånsom operasjon og et godt resultat.

Det er sannsynligvis ingen annen lege i Norge som har lagt inn flere av de mer krevende anatomiske og dråpeformede brystprotesene som vår egen Dr. Øyvind Borch Bugge har.

Slik foregår konsultasjonen

Under konsultasjonen måler og skisserer vi ulike muligheter. Kirurgen vurderer brystets form (høyde, bredde, fylde og eventuelt heng), hudkvalitet og brystkassens utseende. Vi setter av god tid slik at du får all den informasjonen du trenger for å ta et valg.

Det er helt normalt å bruke noe tid etter konsultasjonen på å tenke gjennom prosessen, og all den skriftlige og muntlige informasjonen du har fått. Dersom du har behov for en ytterligere konsultasjon for å føle deg trygg, tilbyr vi dette kostnadsfritt.

Leger i midten av en operasjon

Før, under og etter brystreduksjon

Hva kan du forvente av før, under og etter operasjonen? Mange har spørsmål rundt dette, og det er vanlig å være litt spent før den store dagen. Vi kan forsikre deg om at vi er her for deg hele veien fra konsultasjon til etterkontroll. Du er i trygge hender hos oss.

Før brystreduksjon

Mammografi: Dersom du er over 40 år, anbefaler vi at du tar en mammografiundersøkelse innen 6 måneder før du tar brystreduksjon hos oss.

Kosthold: Spist sunt og næringsrikt før operasjonen. Dersom du går på diett eller spiser lite for å gå mye ned i vekt, bør du vurdere å slutte med det nå. Når kroppen ikke har nok krefter, er det større fare for at kroppen ikke leges som den skal. Behandlingen passer ikke for deg som går på medikamenter som påvirker blodets leveringsevne.

Røyk og alkohol: Fire uker før operasjonen skal du være røykfri. Du må også være røykfri i fire uker etter operasjonen. Røyk reduserer nemlig blodsirkulasjonen, noe som påvirker hvordan sårene leges. Unngå også alkohol 5 døgn før og noen døgn etter.

Dusj: Vask deg godt kvelden før og på selve dagen med Hibiscrub. Dette er en spesiell såpe som er laget for å drepe bakterier. Vi gir deg selvsagt resept på denne. Vi kommer også til å bruke desinfisering før inngrepet.

Faste: Du skal begynne å faste 6 timer før operasjonen. Du skal ikke bare unngå mat: Pass også på at du ikke får i deg kaffe/te, melk, juice med fruktkjøtt, røyk, tyggis, drops, pastiller og lignende. Du kan drikke noe vann eller saft inntil 2 timer før inngrepet.

Under operasjonen

Varer rundt 2 timer: Du er under narkose under hele operasjonen. Vanligvis foregår inngrepet i rundt 2 timer – litt avhengig av størrelsen på brystene. Det kan ta opptil 4 timer for noen kvinner. For menn tar det som regel bare 1 time.

Operasjonen: Under operasjonen fjernes uønskede mengder fett i brystet. Det er dette som i stor grad bestemmer størrelsen. I tillegg fjerner vi noe overflødig hud og deler av brystkjertelen.

Inngrepet: Vår dyktige kirurg kommer til å gjøre et snitt rundt brystvorten. Dette snittet fortsetter nedover og under brystet. Hvis brystet hadde vært helt sirkulært, så kan man si at vi fjerner en trekantet del nederst. Deretter flyttes brystvorten oppover, og man trekker huden fra hver side av denne trekanten ned og syr dem sammen.

Dren: Noen ganger brukes dren for å fjerne blod og kroppsvæsker. Dette er en type plastslanger. Ved å bruke dren unngår man også hevelser, og det gjør at man leges fortere etterpå. Drenene fjernes etter én dag.

Oppvåkning: Etterpå tas du til vår overvåkningsavdeling. Her blir du overvåket av en sykepleier, og vil bli tatt godt vare på når du våkner igjen. Det er vanlig å føle seg litt forvirret når man våkner. Du vil få svar på alt du lurer på, og kan bare ta med ro frem til du er klar til å reise hjem.

Etter brystreduksjon

Hjemreise: Du skrives normalt ut 2 til 3 timer etter operasjonen. Det kan være noe smerter rett etterpå. Her er du i trygge hender, og det er ingen grunn til å bekymre seg. Du drar ikke før vi er sikre på at det er trygt.

Henting: Det er viktig at du på forhånd avtaler at noen kan komme å hente deg. Du skal ikke kjøre bil selv eller ta offentlig transport alene. Pass også på at du har noen hos deg det første døgnet. Dette må være en voksen person som kan passe på deg.

Smerter: Det er som sagt noe smerter rett etter operasjonen. I tillegg er det vanlig med en viss ømhet og hevelse i brystene i 1 til 2 uker etterpå. Slik ømhet og hevelse vil avta, og du får uansett med deg resept på smertestillende.

Ta det med ro: Den første tiden skal du ta det helt med ro. Du skal ligge eller sitte stille, og gjerne har overkroppen litt hevet. Etter to døgn kan du gå litt, men pass på at ikke brystene ikke blir utsatt for brå bevegelser eller støt av ulike slag. Du skal ikke løfte armene over hodet de to første ukene.

Bruk støtte-BH: Etter operasjonen får du utdelt en støtte-BH fra oss. Denne skal brukes dag og natt i seks uker etter operasjonen. Du skal ikke ta av denne i det hele tatt de to første døgnene. Etter dette kan du ta av bandasjene, og må dermed også ta av BH-en.

Bandasje: Det kan blø og sive væsker fra såret den første uken. Dette er normalt, og ingenting å bekymre seg for. Du har på en bandasje som fanger opp dette. Denne fjerner du etter to dager.

Sår: Vi bruker også kirurgisk tape. Denne skal ikke fjernes, og skiftes først 14 dager etter operasjonen. Dette gjør vi for deg de første gangene, og etter dette gjør du det selv hver uke (om man skifter oftere vil huden reagere og bli sår). Når sårene tilheles, kan du oppleve litt rødhet og kløe. Du bør ha tape på arrene i 3 måneder for at de skal bli så pene som mulig.

Dusj: Du kan dusje fire dager etter operasjonen. Vær forsiktig med hårvask når du dusjer, og husk at armene ikke skal løftes over hodet de første to ukene. Du lar den kirurgiske tapen sitte på under dusjingen, og tørker den etterpå med en hårføner. Etter dusjen tar du på støtte-BH igjen.

Arr: Du vil få arr fra brystvorten og ned til folden under brystet. I starten er arrene etter operasjonen røde, men vil etter hvert bli bleke og nesten usynlige. Helt borte blir de ikke, men de vil ikke synes om du har på BH, badedrakt eller utringet topp eller kjole. Vi gir deg råd for å sikre at arrene vil forsvinne i størst mulig grad.

Bivirkninger: Som nevnt kan man få nedsatt evne til å amme etter en brystreduksjon. Inngrepet kan også føre til nedsatt følelse i brystvortene. Her kan følelsen komme tilbake, men det tar gjerne litt tid – gjerne opptil to år. Ellers er komplikasjoner som infeksjoner eller blødninger svært sjeldne, men du kan ringe oss døgnet rundt om noe sånt skulle skje.

Kontrollprogram: Det er viktig for oss med nøye oppfølging etterpå, og vi vet at våre pasienter også setter pris på dette. Før du reiser hjem bestemmer vi oss for datoer for etterkontroll. På kontroll hjelper vi deg med sår, sjekker hvordan det går og svarer på spørsmål. Vanligvis sees vi 2 dager, 7 dager, 14 dager og et halvt år etter operasjonen.

Bestill en uforpliktende konsultasjon

Dersom du vurderer reduksjon av brystene, er det viktig at du gjør det hos en erfaren kirurg som du stoler på. Hos Christiania klinikken møter du landets mest anerkjente og erfarne kirurger.

Vi er svært opptatt av at du skal få et naturlig pent resultat som du blir fornøyd med. Ta kontakt med oss på e-post gjennom lenken nedenfor dersom du ønsker en gratis og uforpliktende konsultasjon.

Da kan vi se på dine muligheter og gi deg mer informasjon om hvilket resultat du kan forvente deg.

Våre kirurger for Brystreduksjon

Dr. Øyvind Borch Bugge

Plastikkirurg
hode/hals og ansiktskirurgi

Ofte stilte spørsmål og svar om Brystreduksjon

Ulike typer operasjoner er brystreduksjon, brystløft, brystforstørring og brystrekonstruksjon.

Operasjonen passer for friske og fullt utviklede kvinner og menn over 18 år med tunge bryster som opplever fysiske plager, som for eksempel smerter i nakke og skuldre.

Operasjonen utføres ikke på pasienter som er psykisk syke, er ruspåvirket eller går på medikamenter som påvirker blodets levringsevne.

Følsomheten i brystvortene kan bli redusert etter operasjonen. Noen opplever at følelsen kommer gradvis tilbake, mens enkelte mister den helt. Vi bruker moderne og avanserte teknikker for at du skal bli så fornøyd som mulig.

Amming må være avsluttet minst seks måneder før operasjonen, og din evne til å amme i ettertid kan bli påvirket. Rådfør deg med legen dersom du vil få behov for å amme etter operasjonen. Enkelte mister evnen til å amme etter inngrepet.

Det kan være ca 50/50 sjanse for å kunne amme i etterkant av operasjonen. Eventuelt så kan man velge operasjonsmetoder som bevarer ammeevnen bedre.

Det er viktig å følge legens anbefalte forberedelser i forkant av operasjonen. Les mer her

Under operasjonen ligger du i narkose og kjenner ingenting. Etter operasjonen vil du kjenne på kroppen at du har gjennomgått et inngrep. Det første døgnet og de første dagene etter operasjonen kan du føle deg “mørbanket”, og de fleste tar fri fra jobb i en periode.

De fleste får et arr rundt brystvorten og ned til folden under brystet. Arrene er svært diskrete, og vil med tiden bli mindre og mindre synlige.

Etter operasjonen får du en støtte-BH som skal brukes døgnet rundt i seks uker. Det første døgnet bør du hvile mye, og den første uken skal du holde deg mest mulig i ro. Vanligvis kan du dusje igjen når bandasjen og drenet er fjernet, men bruk bare mild såpe på kroppen.

I den første tiden etter operasjonen bør du unngå tunge løft. Etter seks uker kan du begynne å trene rolig og forsiktig.

Arrene bør ikke utsettes for sol eller solarium tidligere enn 1 år etter operasjonen. Grunnen til dette er at ultrafiolett stråling kan gjøre arrene misfargede.

Prisen på operasjonen er avhengig av mange faktorer, inkludert dine individuelle forutsetninger og inngrepets omfang. Du får vite endelig pris på akkurat din behandling etter konsultasjon med vår lege.

Man blir vanligvis sykemeldt 2-4 uker etter operasjonen. Dette kommer an på hvor fysisk tung jobben din er.

Se estimert prisliste her