fbpx

Melasma

Melasma er en vanlig hudtilstand som kjennetegnes ved pigmentforandringer i form av brune flekker i ansiktet.

Melasma (også kalt Kloasma) er en av de vanligste problemene en hudlege behandler. Melanocyttene er cellene som produserer melanin, hudens pigment. Disse er ansvarlig for  problemer knyttet til hudpigmentering. 

Melanocytene er meget sensitive for faktorer som sterk sol, UVA- og UVB-stråler samt hormonelle endringer. 

Ledende innen hudforbedrene behandling

pasient med melasma

Legene ved Bærum Plastikkirurgi har lang erfaring med hudproblemer som skyldes pigmentforandringer i ansiktet, deriblant Melasma.                  

Dr. Jarl Bunæs er en ledende ansiktskirurg og utfører en rekke kirurgiske inngrep, i tillegg til hudbehandlinger. Han har jobbet som ØNH-spesialist siden 1972, og i 1986 etablerte han den første private klinikken innen estetisk og rekonstruktiv ansiktskirurgi i Norge, klinikk Granfos. 

Bunæs startet med Obagi-behandling (som nå kalles ZO) i 1992. Han stiftet også selskapet Hudhelse for over 20 år siden for å dele sin kunnskap om hudforbedringsbehandlinger.

Hva er Melasma?

Melasma, eller chloasma, er en hudforandring som viser seg om brune flekker i huden, og påvirker vanligvis kinnene, pannen, overleppen, nesen og haken – oftest på en symmetrisk måte. 

Tilstanden kan også være begrenset til kinnene og nesen eller huden over kjeveområdet. Det ses generelt oftest hos kvinner, og det er gravide kvinner som er aller mest utsatt – opptil 70 prosent av alle gravide kvinner utvikler denne hudtilstanden. 

Bruk av p-piller og Melasma 

Melasma er også vanlig blant personer som bruker p-piller. Tilstanden forverres dersom området utsettes for sollys og annen UV-stråling. 

Hos de fleste p-pillebrukere vil Melasma blekne og forsvinne dersom man slutter på p-piller, men i noen tilfeller er tilstanden permanent.

Man tror at tilstanden skyldes hormonelle forandringer og soleksponering, men det er uenigheter rundt opphavet. Heldigvis finnes det flere effektive behandlingsmetoder som kan redusere synligheten av Melasma.

Behandling av Melasma

lege og pasient

Det er flere ingredienser som kan redusere pigmentdannelse i huden. Vi bruker en blanding av hydrokinon og A-vitaminsyre som er en del av ZO-systemet.

For å finne ut hvilken behandling som passer deg, må vi først finne ut hvor dypt pigmenteringen ligger, enten i overhuden eller lærhuden. Dersom pigmenteringen ligger i overhuden benyttes en 6-12 ukers krembehandling med ZO-systemet. Ved sistnevnte må vi også gjøre en kjemisk peel etter krembehandlingen. 

Kjemisk peeling

Vi bruker ZO Controlled Depth Peel som er en TCA-peel (trikloreddiksyre). Dette er en kraftigere peel enn fruktsyre-peeler og er designet for å stramme opp og fornye huden. 

Vi utfører denne peelen i sedasjon med rikelig smertestillende. Behandlingen tar ca. 10 minutter og etter ytterligere 5 minutter er ubehaget borte. Etter behandlingen kan du bli hoven og øvre hudlag starter å flasse av etter 3 til 4 dager. 

Avhengig av hudtype og peeling er huden mer eller mindre tilbake til normalen etter 7- 14 dager. De aller fleste, spesielt de med lys hudfarge, opplever da at pigmentflekkene forsvinner eller blir sterkt redusert. Vær likevel OBS på at tilstanden kan komme tilbake.

Dette bør du passe på i tiden etter behandlingen

For å sikre best mulig resultat etter endt behandling bør du unngå direkte sollys og annen UV-stråling. Beskytt huden med solkrem faktor 50. Du kan utføre aktiviteter som trening og dusjing som normalt. 

Bivirkninger etter kjemisk peeling

Dr. Bunæs var den første i Norge som utførte behandling med ZO-serien i 1992. Han har lang erfaring innen hudpleie og vi ser meget sjelden bivirkninger knyttet til behandling av Melasma hos Bærum Plastikkirurgi. 

Hyperpigmentering

Den vanligste bivirkningen etter kjemisk peeling er hyperpigmentering hos mørkere hudtyper. 

Hyperpigmentering forårsakes av overproduksjon av melanin, noe som kan skje ved inflammasjon. Derfor er det svært viktig med en lengre krembehandling med ZO for disse hudtypene. 

Arrdannelse

Arreaksjoner i huden kan også forekomme dersom det brukes en for dyp peel i forhold til hudtype eller betennelse. Nettopp derfor er det viktig med en grundig konsultasjon før du behandles.

Bestill konsultasjon


Ofte stilte spørsmål og svar om behandling av Melasma

Hvor lang tid tar behandlingen?

Hvor lang tid behandlingen tar avhenger av type peeling. Selve peelingen tar 5-10 minutter. 

Hvem kan utføre kjemisk peeling?

I utgangspunktet kan alle friske kvinner og menn over 18 år utføre kjemisk peeling. Behandlingen er spesielt egnet for deg med pigmentforandringer, solskader og aknearr. 

Hvem kan ikke utføre kjemisk peeling?

Vi behandler ikke personer med unormal arrdannelse eller som har reagert kraftig på tilsvarende behandling tidligere. Vi behandler heller ikke gravide og ammende. 

Hvor lang er restitusjonstiden?

Restitusjonstiden etter kjemisk peeling avhenger av hvilken type peeling som er blitt gjort. Ved dypere peeling bør du la det behandlede området være i fred i 1-2 uker. Huden er tilbake til normalen etter ca. 4 uker. 

Gir behandlingen varig resultat?

Hudtilstanden er i utgangspunktet en kronisk tilstand, men kan bedres over tid og med behandling. Vær obs på at sollys kan forverre tilstanden, så bruk solbeskyttelse.  

Er behandlingen smertefull?

Det er ingen ubehag forbundet med behandling knyttet til hydrokinon eller vitamin A. Ved  kjemisk peeling kan man oppleve at det brenner eller svir litt i huden under påføring. 

Hva koster behandlingen?
Prisen avhenger av flere faktorer, både individuelle forutsetninger og inngrepets omfang. Derfor er prisen i vår oversikt en såkalt “fra-pris”. Den endelige prisen fastsettes under konsultasjonen. Se en oversikt over estimerte priser her.

Bestill konsultasjon hos Bærum Plastikkirurgi

Hvis du har problemer med Melasma eller andre hudtilstander, så ta kontakt med oss for å bestille en uforpliktende konsultasjon. 

Vi har lang erfaring med alle typer hudproblemer, og kan finne behandlingen som passer din hud best. 

Konsultasjon mellom pasient og Dr. Borch Bugge

Få en konsultasjon med oss

Bestill konsultasjon
Priser: Melasma
Konsultasjon: Hudlege
1 650,-

Fra den 1 januar 2021 opphevet regjeringen unntaket i merverdiloven for medisinske behandlinger som ikke er helsehjelp.
Alle våre priser er eksklusiv mva., og dette vil komme i tillegg.

Hud

Svettebehandling

Svetting er viktig for kroppens temperaturregulering. Noen plages av overdreven svetting, og trenger svettebehandling. Hos Bærum Plastikkirurgi får du den hjelpen du trenger.

Hudforbedring

Bærum Plastikkirurgi tilbyr hudforbedring av hals, bryst og ansikt. Vi utfører flere ulike behandlinger for huden med godt resultat.

Anti aging

Aldringsprosessen begynner i 20-årene, men vil utvikle seg forskjellig fra person til person. Anti-aging brukes om produkter og behandlinger som har som formål å bremse eller redusere aldringstegn.

Kjemisk peeling

Behandling med kjemisk peeling kan være løsningen for deg som er plaget med pigmentforandringer (melasma), arrdannelser, rynker, solskader eller rett og slett har litt sliten og slapp hud i ansiktet.

Laserbehandling

Behandling med laser egner seg godt for å redusere aldersforandringer som rynker og pigmentflekker. Laserbehandling gir synlig forbedring i det behandlede området allerede etter første behandling.

Aknearr

Det er flere måter å behandle aknearr på avhengig av dybde og utbredelse. Siden 1994 har vi først og fremst behandlet slike arr med CO2-laser.

Endymed

EndyMed 3Deep® er et patentert system som leverer radiofrekvens(RF) for effektiv og trygg hudforbedring. Behandling med EndyMed passer for alle hudtyper og etnisiteter.

Botulinumtoksin-injeksjon

Botulinumtoksin (botox) er en gift som lammer forbindelsen mellom nerver og muskel. Behandlingen brukes mot muskelkramper og for å redusere rynker og linjer i pannen, på halsen og rundt øynene.

Filler

Filler er samlebetegnelsen for kunstig fremstilte injeksjonsprodukter, som brukes til å midlertidig «fylle ut» områder i ansiktet og redusere rynker.

Sprengte blodkar

Den mest effektive og skånsomme måten å fjerne sprengte blodkar på er ved hjelp av laser. Vi benytter en såkalt YAG-laser som fjerner blodkarene permanent.

Kontakt oss