fbpx
Hudkreft
Å sjekke huden regelmessig bidrar til at man kan oppdage forskjellige former for hudkreft tidlig. Da kan pasienten få adekvat behandling, og risikoen for å få alvorlig forløp reduseres.

I Norge dør det et menneske hver dag av malignt melanom, eller føflekkreft, noe som tilsier at vi ligger på verdenstoppen. Hovedårsaken til hudkreft er lys hud og soleksponering. Er du flink til å sjekke huden din regelmessig, kan du oppdage tilstanden i en tidlig fase. Dermed er prognosene bedre.

Fire forskjellige hovedformer for hudkreft

Vi skiller mellom fire forskjellige hovedformer for hudkreft:

Aktinisk keratose

En aktinisk keratose (AK), også kjent som solkeratose, er en hudforandring som skyldes UV-stråler. Den blir per definisjon ikke regnet som hudkreft, men har potensiale til å utvikle seg til den nest vanligste formen: Plateepitelkarsinom (SCC). 

Aktinisk keratose er ofte et varseltegn fra huden om at den har blitt overeksponert for UV-stråler. 

Basalcellekarsinom

Basalcellekarsinom (BCC) er unormal og ukontrollert vekst av hudceller som sitter helt nederst i epidermis (det ytre laget av huden). BCC kan se ut som:

  • Et overfladisk sår
  • Et avgrenset, rødt område med løs hud over
  • En forhøyelse i huden med innsenkning i midtre del (som en smultring)

BCC er også hovedsakelig forårsaket av soleksponering. Man finner flest tilfeller i ansiktet, men også andre steder på kroppen. BCC sprer seg nesten aldri til andre organer i kroppen, men kan “grave” seg dypt ned i huden der den sitter. 

Plateepitelkarsinom

Plateepitelkarsinom (SCC) er den nest vanligste formen for hudkreft, med over 2000 nye tilfeller hvert år i Norge. UV-stråler er også her hovedårsaken. SCC kan forekomme på alle områder på kroppen og har 4-6% sjanse for spredning til andre organer. 

SCC er en ondartet svulst utviklet fra normale plateepitelceller i huden, på slimhinner, i bihuler, på strupehodet eller i lungene. Ubehandlet er SSC en alvorlig kreftform som kan spre seg til andre deler av kroppen, men sjansene for helbredelse er bra ved tidlig behandling. 

Malign melanom

Malign melanom (MM), eller føflekkreft, er den mest alvorlige av alle typer, med høyest dødelighet. I motsetning til de andre formene for hudkreft kan MM forandre seg raskt og spre seg til andre organer. 

Det er viktig at forandringene oppdages tidlig og opereres. Faktorer som øker risikoen for MM er arv og soleksponering. 

Bærum Plastikkirurgi hjelper deg

Ved Bærum Plastikkirurgi tilbyr vi undersøkelse med moderne teknikker. Vi tilbyr avansert føflekkscanning av hele kroppen. Metoden er basert på amerikansk teknologi, og alle detaljer av føflekkene dine registreres slik at det blir enklere å oppdage selv små endringer. 

En slik avansert kroppsscanning anbefales på årlig basis.

Les mer om hudbehandlinger: Rosacea og Melasma med noen av Norges mest erfarne kirurger hos Bærum Plastikkirurgi.

Bestill konsultasjon

Spørsmål og svar om hudkreft


Hva er de vanligste symptomene?

Sår i huden som blør lett uten å gro, rødlige fortykkelser som klør, misfargede knuter i huden som vokser og eksemlignende utslett med skorper som faller av og dannes på nytt. 

NB! Disse symptomene kan være tegn på mange andre tilstander og betyr ikke nødvendigvis kreft. 

Hva er årsaken til hudkreft?

Så mange som 90% av tilfellene har sammenheng med UV-stråling fra soleksponering og solarium. Lyse hudtyper er spesielt utsatt. 

Hva kan jeg gjøre for å forebygge hudkreft?

Ha gode vaner i sola, som å begrense tiden i direkte sol og beskytte huden med klær og solkrem. Regelmessige undersøkelser er også viktig for å fange opp utvikling av hudkreft på et tidlig stadium. 

For den som får kreft hjelper det å være i god form, da man tåler behandlingen bedre og senker risikoen for senskader. 

Hvordan foregår undersøkelsen?

Hos Bærum Plastikk møter du dyktige kirurger med lang erfaring. Vi tilbyr konsultasjon med undersøkelse av huden og nærliggende lymfeknuter, føflekkscanning av hele kroppen og vevsprøve (hudbiopsi). Du er i gode hender hos oss. 

Hvilke behandlinger tilbyr dere?

Den vanligste måten å behandle hudkreft på er kirurgi. Målet er å forhindre at kreften kommer tilbake, samt videre spredning til andre deler av kroppen. 

Bærum Plastikkirurgi tilbyr fjerning av føflekker/hudkreft, skraping (kurretage) og fotodynamisk behandling (PDT). Valg av behandling avhenger blant annet av hvor på kroppen kreften er, hvor langt den har kommet i forløpet og om du har andre sykdommer som kan påvirke behandlingen. 

Avdekker vi andre behandlingsbehov enn vi kan tilby, henviser vi deg videre til en spesialist. 

Hva skjer etterpå?

Etter behandling hos oss blir du innkalt til kontroll, vanligvis etter seks til åtte uker. Videre oppfølging vurderes individuelt i samtale mellom deg og kirurgen. Dersom kreften oppdages på et tidlig stadium er seneffekter sjeldent. 

Det er viktig å følge godt med på huden etterpå, slik at eventuelle nye tilfeller blir fanget opp så tidlig som mulig. I noen tilfeller kan det være aktuelt med hudtransplantasjon. Det kan våre plastiske kirurger hjelpe deg med. 

Hudkreft
Fjerning av føflekk/hudkreft
Fra 950,-
Fotodynamisk Behandling (PDT) mot solskader/hudkreft: 1 felt
2 800,-
Fotodynamisk Behandling (PDT) mot solskader/hudkreft: 2 felt
3 800,-
Fotodynamisk Behandling (PDT) mot solskader/hudkreft: 3 felt
4 800,-
Kurretage/skraping
Fra 800,-
Vevsprøve (Hudbiopsi)
650,-
Føflekkscanning av hele kroppen
3 100,-
Konsultasjon: Hudlege
1 650,-
Hud

Belkyra

Belkyra er en moderne og ikke-kirurgisk injeksjonsteknikk som brukes til å redusere overflødig og uønsket fett under haken.

Melasma

Melasma er en vanlig hudtilstand som oftest utvikler seg som pigmentforandringer i ansiktet og fremstår som mørkere pigmentering.

Aknearr

Det er flere måter å behandle aknearr på avhengig av dybde og utbredelse. Siden 1994 har vi først og fremst behandlet aknearr med CO2-laser.

Anti aging

Aldringsprosessen begynner i 20-årene, men vil utvikle seg forskjellig fra person til person. Anti aging brukes om produkter og behandlinger som har som formål å bremse eller redusere aldringstegn.

Endymed

Endymed tilbyr effektive radiofrekvensbehandlinger for hudoppstramming av ansikt og kropp, figurforming og behandling av cellulitter. Endymeds innovative 3Deep teknologi leverer avansert radiofrekvensenergi i huden og bidrar til å styre hudens naturlige kollagenproduksjon. Resultatet er en strammere og fastere hud. Endymed3Deep er FDA godkjent (Food and Drug Administration) og CE merket. Radiofrekvens behandling er en kjent behandlingsmetode i medisinske og estetiske behandlinger.

Sprengte blodkar

Den mest effektive og skånsomme måten å fjerne sprengte blodkar på er ved hjelp av laser. Vi benytter en såkalt YAG-laser som fjerner blodkarene permanent.

Botulinum Toksin Injeksjon

Har du linjer og furer i pannen eller «sinnarynke» mellom øyenbrynene som du irriterer deg over når du ser deg i speilet? Eller synes du «kråketærne» som kommer frem i øvre del av kinnene når du smiler kunne vært mindre synlige? Da kan kanskje en Botulinum Toksin injeksjon være noe for deg.

Filler

Filler er samlebetegnelsen for kunstig fremstilte injeksjonsprodukter, som brukes til å midlertidig “fylle ut” områder i ansiktet og redusere rynker.

Kjemisk peeling

Behandling med kjemisk peeling kan være løsningen for deg som er plaget med pigmentforandringer (melasma), arrdannelser, rynker, solskader eller rett og slett har litt sliten og slapp hud i ansiktet.

Hudforbedring

Et sikkert aldringstegn er utviklingen av linjer og rynker i ansiktet. Pigmentflekker og synlige blodårer kan også komme med alderen. Visste du forresten at huden din starter aldringen allerede i 25-30 års alderen? Det som i praksis skjer er at huden etter hvert mister elastin og kollagen som bidrar til at huden reduserer glød og ungdommelighet. Det medisinske kremprogrammet fra ZO Skin Health motvirker slike forandringer i huden, og kan brukes alene som en behandling for hudfornying, eller i kombinasjon med andre behandlinger.

Kontakt oss