fbpx
Brystløft
Brystløft er et kirurgisk inngrep som løfter og omformer brystet ved å fjerne overflødig hud.

Mange kvinner opplever at brystene endrer seg i løpet av livet, for eksempel etter graviditet, amming og vekttap. Enkelte kvinner utvikler også tidlig heng av brystene på grunn av genetiske årsaker. 

Hvert år gjennomfører over 2000 kvinner i Norge brystløft og/eller brystreduksjon med svært gode resultater. 

Ledende innen brystkirurgi

Bærum Plastikkirurgi har over 30 års erfaring innen brystløft, brystreduksjon og andre brystoperasjoner. Dr. Øyvind Borch Bugge er blant landets ledende og mest erfarne plastikkirurger, og har de siste 20 årene jobbet hovedsakelig med rekonstruktiv og kosmetisk kirurgi. 

Det er mest sannsynlig ingen andre norske leger som har lagt inn flere av de mer krevende anatomiske og dråpeformede brystprotesene enn det Bugge har.

Bugge har jobbet ved en rekke private og offentlige sykehus, deriblant som overlege ved Rikshospitalet (UiO). Han er medlem av Den norske legeforening, Norsk Plastikkirurgisk Forening og Norsk Forening for Estetisk Plastikkirurgi

Hva er brystløft?

Brystløft gir bedre formede, høyere plasserte og mer ungdommelige bryster. Operasjonen gjennomføres ved å fjerne overflødig brystvev og fett for deretter å remodellere brystene. Den nedre delen av brystet (henget) legges opp under resten av kjertelvevet på samme måte som et brystinnlegg. På denne måten får brystet mer fylde. Den overflødige huden fjernes, mens resten legges pent rundt det nye brystet. 

Brystvorten plasseres gjerne høyere på brystet og det brunpigmenterte området kan også forminskes om ønskelig. Et brystløft gir normalt samme type arrdannelser som ved brystreduksjon – det vi kaller en invertert T. Arret under brystet er ofte kortere eller helt fraværende. 

Brystløft med protese

Det er vanlig å gjøre et brystløft kombinert med brystforstørrelse. Dette gjelder særlig for kvinner som har relativt små, tomme og hengende bryster, og derfor ønsker mer volum. I slike tilfeller legges det inn proteser for å øke brystenes volum og gi en bedre fasong på brystene. Dette kan også gjøres i etterkant av et brystløft. 

Brystløft med reduksjon

En annen vanlig plage blant våre pasienter er for store og tunge bryster. Kanskje passer ikke brystene til resten av kroppen, eller kanskje man sliter med vond rygg og nakke. I slike tilfeller kan vi utføre brystløft med reduksjon. Overflødig hud og vev fjernes slik at brystene blir mindre, og deretter avsluttes operasjonen med et brystløft. 

Slik foregår konsultasjonen

Under konsultasjoner måler og skisserer vi ulike muligheter, og gir deg råd basert på brystenes form, hudkvalitet og utseende. Vi setter av god tid for å gi deg all den informasjonen du trenger for å ta et riktig valg for deg. 

Vi anbefaler at du bruker litt tid i etterkant av konsultasjonen på å tenke gjennom prosessen, samt ta inn over deg all den skriftlige informasjonen du har fått tildelt. Dersom du føler at du trenger ytterligere en konsultasjon for å være trygg i valget ditt, tilbyr vi selvsagt dette helt kostnadsfritt. Fører konsultasjonen til behandling hos oss, trekkes konsultasjonen fra totalprisen.

Bestill konsultasjon

Tiden før operasjonen

I forkant av operasjonen er det enkelte ting du må gjøre for å forberede deg. Du må ikke være syk, og slutte med blodfortynnende medisiner, betennelsesdempende midler og store doser med vitamin-E minst 14 dager før operasjonen. Du bør ha et alminnelig sunt kosthold og unngå røyking i 4 uker før og etter operasjonen. Du bør også unngå alkohol de siste 5 dagene for inngrepet og helst i dagene etterpå.  

På selve operasjonsdagen må du ha på deg rene klær og møte opp uten piercinger, smykker og neglelakk. To timer før operasjonen skal du ta noen tabletter med vann, vanligvis antibiotika og smertestillende. 

Tiden etter brystløft

For et best mulig resultat er det viktig at du holder deg i ro de to første ukene etter operasjonen. Vi anbefaler at du beveger armene minst mulig og holder dem i ro inntil kroppen. Etter en uke kan du stort sett leve som normalt, men du skal ikke løfte tunge gjenstander eller lene deg på armene den første tiden etter behandlingen. Du bør også unngå strekk, støt og brå bevegelser. 

I etterkant av operasjonen får du en sports-BH som gir tilstrekkelig støtte av oss. Denne skal brukes både dag og natt de første 4 ukene, men gjerne lenger. De første månedene etter inngrepet er det viktig at man får nok støtte under trening, slik at huden ikke strekker seg. Du kan dusje som normalt etter rundt 4 dager. 

I tiden etter operasjonen må du bruke papirteip over arrene. Disse skiftes en gang per uke. Det er viktig å ikke bytte teipen for ofte da dette kan gi sårhet og i verste fall mer arrdannelse. Videre skal du unngå direkte sollys eller solarium på arrene det første året, da også dette kan gi tydligere arrdannelse. 

Hvilket resultat kan jeg forvente?

Målet med et brystløft er å rekonstruere brystet for å få en rund, fast og høy fasong. De aller fleste får et meget naturlig utseende etter operasjonen, men jo større brystene er i utgangspunktet jo vanskeligere er det også å oppnå den perfekte fasongen. 

Dersom man reduserer brystvorten kan det skje at brystvorten ikke blir helt rund. Formen kan også endre seg over tid. Dette kan i så fall korrigeres ved hjelp at et mindre inngrep. 

Vi har utført svært mange operasjoner hvor arrdannelsen er minimal, men noe arrdannelse vil alltid forekomme. Det er vanskelig å spå hvordan arrene kommer til å se ut på forhånd da dette avhenger av person, hudkvalitet og hvor flink pasienten er til å følge rådene vi gir dem. Som regel er arrene røde og harde i starten, men de vil mykne og blekne over tid. Arrene vil uansett skjules under BH-en og heller ikke vises i en utringet kjole. 

Hvilke komplikasjoner kan oppstå? 

Komplikasjoner etter brystløft er sjeldne, men kan forekomme. Skulle det oppstå komplikasjoner har vi både erfaringen og kompetansen til å behandle disse effektivt. 

Blødning

Blødning inn i sårhulen er en komplikasjon som kan skje etter ethvert inngrep. Derfor anbefaler vi at man ikke befinner seg mer enn 1-2 timers reisevei unna klinikken det første døgnet etter operasjonen. 

Ved blødning opplever man en plutselig økende smerte og opphovning. Dette er ikke farlig, men krever en ny operasjon for å skylle ut blodkoagel. Det endelige resultatet påvirkes ikke av en slik komplikasjon. For å forebygge blødning er det viktig at du følger alle rådene legen din gir deg samt holder deg i ro den første uken. 

Sårproblemer

Sårproblemer i tilhelingsperioden forekommer oftere blant overvektige, røykere og pasienter med diabetes. Dette arter seg som væskende sår i deler av arret og vil normalt hele seg selv. 

Tap av eller redusert følelse

Man kan oppleve tap av eller redusert følelse i brystvorten og huden etter behandlingen. Dette vil ofte bedre seg over tid, og hos enkelte kan følelsen komme helt tilbake. Men det er verdt å merke seg at dette kan ta tid, opp mot ett til to år etter operasjonen. 

Tap av hud eller vev

I ytterst få tilfeller kan man oppleve tap av hud eller vev, delvis eller helt. Dette forekommer mer eller mindre utelukkende blant røykere. I slike tilfeller blir vevet såpass stramt når man lukker såret at vevet får for lite oksygen. 

Dette er en av grunnene til at det er svært viktig at man ikke røyker etter operasjonen da dette reduserer blodsirkulasjonen. En slik komplikasjon vil kreve langvarig sårskift og i verste fall nye operasjoner. Det endelige resultatet kan også bli påvirket negativt. 

Bestill konsultasjon


Spørsmål og svar om brystløft

Hvor lang tid tar operasjonen?

Operasjonen tar vanligvis ca. 2 timer. Du må møte opp i god tid i forkant av operasjonen, og du blir værende til oppsyn en liten stund etter inngrepet. 

Hvem kan gjennomføre operasjonen?

I utgangspunktet kan alle friske og fullt utviklede kvinner gjennomføre operasjonen. Du må være fylt 18 år for å kunne bli behandlet på vår klinikk.

Hvem bør ikke utføre brystløft?

Kvinner som bruker medikamenter som virker inn på blodets levringsevne, vitamin-E i store doser og enkelte naturpreparater bør rådføre seg med en lege først. 

Operasjonen gjennomføres ikke dersom du er forkjølet med fuktig hoste, har en annen infeksjon eller en betennelse eller sår i huden på brystet. Vi opererer ikke kvinner som er i psykisk ubalanse, misbruker alkohol eller har spiseforstyrrelser. Dersom du har hatt en spiseforstyrrelse må det fremlegges en erklæring fra din behandlende psykolog eller lege om at dette er tilbakelagt og ikke er til hinder for behandlingen. 

Hvor lang er restitusjonstiden?

De første par dagene må du holde deg helt i ro. Du vil oppleve noe spreng i brystene, men dette vil normalt avta innen den første uken. Du kan også føle deg litt ør eller rastløs på grunn av de smertestillende medikamentene. 

Du bør holde deg i ro de to første ukene, men kan leve mer eller mindre som normalt etter en ukes tid så lenge du unngår tunge løft. 

Kan man trene etter operasjonen?

Du bør unngå hard, fysisk trening den første måneden etter et behandlingen. Det er også viktig å lytte til kroppen. Start gjerne forsiktig med treningen i en oppstartsfase. 

Kan man amme etter brystløft?

Brystløft kan føre til redusert ammeevne. Generelt anslås det at rundt halvparten av alle kvinner som utfører inngrepet ikke kan amme i etterkant. 

Hva koster operasjonen?

Du finner en oppdatert prisliste her

Få en konsultasjon med oss

Bestill konsultasjon
Brystløft
Fjerning implantat
Fra 17 000,-
Gynekomasti (reduksjon av brystdannelse hos menn)
Fra 32 000,-
Brystløft
Fra 42 000,-
Brystløft med protese
Fra 56 000,-
Konsultasjon: Plastikkirurg
500,-

Fra den 1 januar 2021 opphevet regjeringen unntaket i merverdiloven for medisinske behandlinger som ikke er helsehjelp.
Alle våre priser er eksklusiv mva., og dette vil komme i tillegg.

Plastikkirurg

Neseoperasjon

Dr. Bunæs er en av Norges mest erfarne eksperter på funksjonelle og kosmetiske neseoperasjoner, og har operert flest neser i landet – 20 000 hittil.

Snorkeoperasjon

Plages du av snorking, eller har snorkingen din blitt et problem for sengepartneren? Vi tilbyr flere varianter av snorkeoperasjon og -behandlinger.

Bihulebetennelse

Er du mye plaget av bihulebetennelse? Da er du i gode hender hos oss. Ingen i Norge har så omfattende erfaring med nese- og ansiktskirurgi som våre leger.

Kontakt oss